Gouden tips voor gourmetten

Ga jij met kerst ook altijd gourmetten met je familie of je gezin? Wij wel! Gourmetten is natuurlijk heel gezellig, maar kan ook heel ongezond zijn. Natuurlijk hoeft dit helemaal niet zo te zijn! Vandaar de gouden tips om het gourmetten door te komen! ♥

christmas_PNG17255.png

Tip 1: Maak van tevoren je portie klaar

Ik vind het altijd ontzettend lastig om in te schatten hoeveel je nou eigenlijk eet op zo’n avond. Je bent gezellig met elkaar aan het kletsen en je eet gewoon tot dat je vol zit. En met vol bedoel ik dan ook echt vol. Maak voordat iedereen begint gewoon je eigen bordje met vlees en vis. Zo weet je precies wat je nog van jezelf mag eten en je weet achteraf wat je hebt gegeten. En zo voorkom je dat je een heel varken opeet (hihi).

2225

Tip 2: Maak je eigen sausjes

Sausjes zijn tijdens het gourmetten vaak niet te missen. Ik vind vooral knoflooksaus eigenlijk overal wel lekker bij. Enig idee hoe vettig dit is?! Een slanke versie met verse producten is veel gezonder en eigenlijk ook nog lekkerder.
Ingrediënten van mijn zelfgemaakte knoflooksaus:

 • Griekse yoghurt 0%
 • 1 el crème fraîche
 • 1 à 2 teentjes knoflook
 • Bieslook
 • Zout en peper

Ook kun je heel makkelijk zelf tzatziki maken. Eigenlijk heb je daar dezelfde ingrediënten voor nodig, maar hier voeg je een geraspte komkommer aan toe.

img_1273-1

Tip 3: Zet veel groenten op tafel en maak een lekkere salade

Probeer zo veel mogelijk van dat stokbrood af te blijven! Wanneer je moet wachten tot je vlees of vis gaar wordt, pak dan in plaats van (3 miljoen) stokbroodjes groente! Persoonlijk ben ik gek op rauwe groente. Paprika, komkommer en tomaatjes vind ik lekker om tussendoor te eten. Maar ik lijk dan misschien ook wel op een konijn.. Zo zit je ook nog sneller vol! Hou je nou niet echt van al die rauwkost, dan kun je natuurlijk ook nog altijd een lekkere frisse salade maken. Of een lekkere avocado-limoensalsa! (AANRADER)
Ingrediënten:

 • 1 avocado
 • 1 komkommer
 • 3 tomaten (zonder pitjes)
 • sap van 1 limoen
 • 1 teentje knoflook
 • Peper en zout

Snij alles in kleine stukjes en dit kun je bijvoorbeeld over je lekkere stukje kipfilet of biefstuk eten. (Recept van deze salsa komt van de WeightWatchers).

fresh-tomato-salsa-vertical-b-600(Hier heb ik helaas geen eigen foto van)

Tip 4: Gebruik alternatieven voor kruidenboter en stokbrood

Kruidenboter is zeg maar ongeveer het vettigste wat je kunt eten op zo’n avond. Vooral als je er net als ik van houdt om een dikke laag op een stukje stokbrood te smeren. Gelukkig zijn hier lekkere alternatieven voor! Wat dacht je van Philadelphia light bieslook? Of maak zelf een kruidenboter met Philadelphia light naturel. Bijvoorbeeld met een teentje knoflook en wat bieslook. Genoeg keuze! Stokbrood blijft echt mijn favoriet. Je kunt op zo’n avond ook tussendoor een schijfje komkommer met Philadelphia besmeren. Misschien vind je soepstengels wel heel lekker. Dip deze dan in de Philadelphia light! Of Cracotte volkoren.

stokbrood-met-kruidenboter

Tip 5: Gebruik geen olie voor in de pannetjes

Als je nog echt zo’n ouderwets gourmetstel hebt met pannetjes is het de bedoeling dat je na ieder gemaakt gerechtje een nieuw scheutje olie gebruikt. Aan het eind van de avond heb je dan ongeveer een fles olie op (overdreven). Wat je eventueel kunt gebruiken voor in het pannetje is een bakvel. Bakvellen verkopen ze bij de Blokker. Knip er een rondje uit en leg deze in je pannetje. Voor groenten is het lekker om te bakken met bouillion.

Tip 6: GENIET

Zo’n avondjes komen natuurlijk niet wekelijks voor, dus je mag best wel genieten! Het is aan jezelf wat je wel en niet wilt eten. Dit zijn wat handvatten om gezonder te gourmetten.

enjoy

(Tips zijn mede mogelijk gemaakt door de cursisten van WeightWatchers)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: